arnika-halal-ki
Ajánló ajánló, könyvajánló, halál
Te magad is a részletekben rejtőzöl

Egy könyv akkor tud igazán magába szippantani, ha képes olyan hangulatot teremteni, ami teljesen magába szippant, és nem enged. Ha mindez még egy szemtelen őszintességel is társul, és azt is érezteti, mintha néha a saját életedről olvasnál, akkor garantált a siker. Karl Ove Knausgard könyve pont ilyen, legalábbis Miklós Levente, az Árnika könyvesbolt vezetője szerint. Vele beszélgettünk a skandináv regényről.

Hogy fogadtad a felénk - egyelőre - kevésbé ismert író könyvét?

Ezt a nevet, hogy Karl Ove Knausgard meg kell jegyezni - egyébként rengeteg skandináv író van a piacon, elég sokuk könyveit le is fordították magyarra, legalább 15-20-ról beszélünk - de ez egy új név, akit meg kell tanulni. Ő 2009 és 2011 között megírta az élettörténeti regényfolyamát, naplóját, mindezt hat kötetben. Egyelőre csak az első kötet jelent meg magyarul, ami 435 oldal, és ebből még további ötöt fordítanak le magyarra, svédül kész van már az összes, és mind hatalmas sikert arattak.

Személy szerint én nagyon szeretek naplót olvasni, mert egy nagyon őszinte műfaj, főleg, ha nem a szerző élete során jelenik meg a könyv. A naplóba azt írod, amit gondolsz, és nem azon gondolkodsz, hogy vajon kinek mi lesz a véleménye erről, vagy hogyan fognak rá reagálni. Ez a fickó is így gondolkozik: elkezdte írni az életét, de nem kronológiai sorrendben, hanem valamit el akar mondani és kicsit tematizálja a történeteket - az első például a halálról szól - és, mint egy naplót, ír és mesél. Ő, mint szereplő is benne van a történetben, van például egy rész, ahol lead egy kéziratot a kiadónak, aki szerint hiányzik abból valami, és azt kéri, hogy meséljen. Ez az egész regényre kihat, mert valóban folyton mesél, hol innen, hol onnan az életéből.

A szereplők igazi szereplők, benne van az édesapja, a nagymamája, a testvére is - bár az édesapja családja be akarta tiltatni a regény megjelenését, annyit el tudtak érni, hogy az ő neveik meg vannak változtatva, mindenki más saját néven szerepel.

A regénnyel kapcsolatosan olyan érzésem van, mintha a saját életemből olvasnék jeleneteket. Nem az a történet, hanem valaki más saját megélt történései, de mivel csak ezek vannak benne, ezt sokkal könnyebb átélni, és megkapod közben a tiedet is. Ezt a regényt talán negyven éves kor alatt nem lehet, vagy nem kell elolvasni - akinek nem történt még elég sok minden az életében, az egyelőre tegye félre. Rendkívül őszinte szöveg, minden nagyon részletesen le van írva, hiszen ahhoz, hogy ilyen sok oldalt megölts, ahhoz nagyon részletesen kell mesélned.

A címekkel sem volt minden rendben, hiszen a sorozat címe a Harcom, ami németül Mein Kampf lenne - nem tudom, hogy megjelent-e németül. Ez egyértelmű polgárpukkasztás, ez ki is derül a regényből, ahol megismered a szerzőt és az igazi családját. Rájössz, hogy van egy viselkedésmód, ami az ajtón kívül van, amit bármilyen családon látsz, akár a szomszédaidon is, és van az, ami az ajtón belül van - na ő ezt is leírja. Ettől polgárpukkasztó, mert olyasmiket tudsz meg például a saját nagyanyjáról, amit más nem írna le.

A történetek száz százalékban valósak, vagy azért néhol regényesítve vannak?

Nem regényesített, ez valós történetek elmesélése - persze, amennyire vissza tud emlékezni 15-20 évvel azelőttre. Ettől még nagyon részletesen, aprólékosan ír le mindent, azt is, hogy bevásárláskor mi volt a zacskóban, vagy, hogy milyen tisztítószerrel takarítja a lépcsőt. A fő motívum a halállal való találkozás, ennek feldolgozása, az erről való véleménye, és ennek kapcsán nagyon sokat mesél az édesapjáról, a köztük levő viszonyról, az apja és a testvére közötti viszonyról és kevesebbet az anyjáról. Ugyanakkor mesél a máról is egy keveset, de inkább a múltból ragad ki egy-egy jó részletet, amit aprólékosan elmond. Aztán kiragad egy másik időszakot, ami 15-20 évvel később is lehet, és azt is nagyon részletesen, hosszasan írja le.

Kíváncsi vagyok mi lesz a következő részekben, de gondolom ott is ugyanígy epizódok lesznek kiemelve. De nem is nagyon lehetne másképp, hiszen nem szól az egész élete a halálról, hogy egy kötetben mindent bemutasson.

Nagyon szépen is mesél egyébként, egy picit olyan, mintha filmet néznél, nagyon precízen le van írva az utca hangulata, a hónak a vastagsága, a helyzetek aprólékosan be vannak mutatva. Azt, hogy bement egy ajtón, és leült egy székre, egy oldalon keresztül írja le, megtudod, hogy milyen üveg volt az ajtón, milyen volt a kilincs, és így tovább. Az ilyen részletesség által tudod jól megkapni az emlékeinek az üzenetét, jobban meg lehet őt érteni, azt, hogy miért viszonyult úgy egy bizonyos helyzethez, ahogy.

Gondolom akkor türelmes embereknek ajánlod a regényt, hiszen az ilyen aprólékos leírásokhoz kell egy kis türelem is.

Mindenképpen kell, és azt is be kell tudni fogadni, hogy párhuzamosan a saját életed is megjelenik, ahogy olvasod a könyvet, kezded érezni, mintha te is mesélnél - sokszor volt olyan érzésem, mintha én mesélnék, és azon gondolkodotam, hogy ez az én történetem vagy sem. Természetesen nem, de mintha mégis az volna - párbeszédre késztet, belőlem is előjöttek hasonló emlékek, például a nagymamámról, annak ellenére, hogy teljesen más típusú volt, mint az övé.

Mindez úgy, hogy igazából nem is történik semmi rendkívüli a regényben: ő írja az életét, ami éppen eszébe jut róla, jórészt olyasmit, ami a halállal kapcsolatos - csak úgy leírja. Felmerül a kérdés, hogy mi közöm nekem, az olvasónak, ahhoz, hogy ők elmentek fiatalon szilveszterezni, meg, hogy mi lett ott a sörrel, ki vitte el őket autóval, és így tovább. Az a közünk, hogy közben van nekünk is pont ilyen élettapasztalatunk, egy hasonló sztorink, amiről talán nem gondolnád, hogy fontos, de valamiért szívesen emlékszel vissza rá.

Egy kicsit persze skandináv a történet, nem pörög, de én imádom a skandináv kultúrát, a könyveket, a filmeket, olyan mint a Születésnap, egy dán film: szemtelenül őszinte, szembedob történeteket, nem nagy dolgokat, de mind személyes. Lehet persze olyan olvasó, aki azt mondja, hogy ehhez neki semmi köze, és nem tudja elolvasni, mert nem érdekli ennyire részletesen, pillanatról pillanatra, hogy mi történt az íróval.

Karl Ove Knausgard - Halál - Harcom 1.

Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 436
Kötés: kemény kötés

HARCOM AJANLO

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia