arnika-ajanlo-anna0210
Ajánló könyvajánló, ajánló, selyem zsuzsa, regény
Egy rémálom, ami majd jól végződik

A kommunista diktatúráról senkinek sem a vidám pillanatok, az öröm vagy éppen a csodaszép történetek jutnak eszébe. Azonban ezt az időszakot is lehet másképp szemlélni, és ehhez még a bűneit sem kell tisztára mosni. Selyem Zsuzsa könyve, a Moszkvában esik, a különböző nézőpontokról, a más felfogásról szól. A kísérleti regényről Dávid Anna Júlia, az Udvarhelyi Híradó újságírója mesélt.

Miért ajánlanád valakinek ezt a könyvet olvasásra?

Azért érdemes elolvasni, mert ez kísérleti regény, és más, mint amit eddig olvashatott bárki a diktatorikus rendszerekről. Itt nem egy narrátorral találkozunk, hanem minden fejezetet valaki más mesél el - először egy gyöngybagoly, utána valószínűleg a szerző, Selyem Zsuzsa, majd egy légy, aztán az egyik főszereplő, Beczásyék kutyája, utána maga Beczásy, aztán egy poloska, egy macska, a szerző nagymamája és a végén egy fenyő szemszögéből láthatunk történeteket.

Nagyon vagány az a mesélési technika, hogy nincs egy mindentudó narrátor, egy ki- és benagyító rendszerben mozgunk. Nincsenek alá- és fölérendelő viszonyok, hanem mellérendelés veszi át ezek helyét. Van gyerek, felnőtt, állati és növényi nézőpont is, rengeteg slágerre kiutal, és az időrendiséget sem tartja be, mostani dolgokat hoz be a szövegbe, például Wass Albertet, aki akkor még emigrációban sem volt. És ezt sosem céltalanul.

Nagyon jó a regény humora és a viccek, de nem csak felszabadító kacagást vált ki, hanem ennél többet mond. Egy-egy vicc rendesen a földhöz teremt, a nevetés felszabadítása és a valóság arcul csapó ereje együtt működnek. Van például egy olyan jelenet, ahol egy gyöngybagoly mesél a párjának, éppen az emberi mulatozásról és pompás vacsorákról. Ahhoz, hogy libamáj parfait lehessen készíteni, a libát túl kell táplálni, hogy a mája elég nagy legyen: tömni kell. Ehhez azt fűzi hozzá, hogy ha nem a liba felől nézzük, akkor ez az étel egy pompás falat, tehát nem csak a humánok felől mutatja meg a jelenetet. Ugyanakkor az állatok sem mindentudó narrátorok, egy-egy tulajdonságuk van kiemelve, ami valamiért érdekes, jellegzetes és abból a nézőpontból mutatja meg.

A folyamatosan változó mesélő miatt novella-jellegű lesz a könyv vagy összeáll regénnyé?

A történet a könyvön kívül indul, azzal, hogy a szerző nagyapja diktafonra mondja élet történetét. Selyem Zsuzsa ezeket a történeteket veszi elő és ad neki egy teljesen új formát, beemelve számos nem-humán, de talán annál humánusabb nézőpontot. A regényből az is kiderül miket éltek át a diktatúra alatt, hogyan vették el a birtokaikat, milyen kihallgatásokon voltak és milyen hányattatásokon mentek végig. Közben a történet kicsit össze van törve, de megkapjuk a család történetének az ívét, csak nem a hagyományos formában. Nem próbáltam ki, hogy mennyire működik, hogy a közepéből olvassak el egy történetet, regényszerűen mentem végig a fejezeteken. De maga a szerző is elismeri, hogy ez egy kísérleti mű, így az olvasásával is lehet kísérletezni. Tulajdonképpen Beczásyék családjának a története ez, csak vannak olyan részek, amikor épp egy állat meséli el, hogyan találkoznak, vagy épp a Moulin Rouge-ban mi történik.

Ami tényleg nagyon más az az, hogy úgy tud bemutatni egy ilyen korszakot, hogy nem szépíti meg egyáltalán, de optimista marad: nem lehúzó erő, de szembesít a valósággal, mégis azt érzed, hogy van új a nap alatt. Könnyedebb hangvételben mutat be egy egyáltalán nem pozitív időszakot, van humor benne és görget, visz magával a szöveg.

Zsuzsa nagyon jó történetmesélő és zseniálisan egészíti ki a szöveget például Jereváni Rádiós viccekkel, amik sokak számára ismerősen köszönhetnek vissza, a cím maga, hogy Moszkvában esik is egy ilyen vicc része.

Kinek ajánlanád leginkább a könyvet?

Annak, aki kíváncsi a világra, arra, hogyan is lehet a legkülönbözőbb nézőpontokból szemlélni azt, aki ki akarja próbálni, milyen is lehet egy más élőlény nézőpontja. Aki nem egy hőstörténetre számít, nem egy sírós múltra és tragédiára, hanem valami másra. A szöveg is így kezdődik, hogy "egy rémálom, ami majd jól végződik". Ez is paradoxon már, és ilyen az egész szöveg is.

Selyem Zsuzsa - Moszkvában esik

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 109
Kötés: kemény kötés

MOSZKVA AJANLO

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Átvilágítás
Jókai Anna
51,00 RON
Mennyiség:
2
A szolgálólány meséje
Margaret Atwood
59,00 RON
Mennyiség:
3
Az Ötödik Hegy
Paulo Coelho
52,00 RON
Mennyiség:
4
Fejben dől el?
Dr. Bagdy Emőke, Kádár Annamária,...
39,00 RON
Mennyiség:
5
Életben maradtak - Dokumentumregény
Piers Paul Read
52,00 RON
Mennyiség:

Top 5 zene

1
Tango aficionado
Traffic Strings
2
Kerekecske esztendőcske
Tempo Kft
27,00 RON
Mennyiség:
3
Nagy az Istenke állatkertje
Tempo Kft
27,00 RON
Mennyiség:
4
Mesemorzsák Elekapó hagyatékából
Orbán Ferenc, Porzsolt Erzsébet
25,00 RON
Mennyiség:
5
Antonio Vivaldi - The Four Seasons
Traffic Strings, Gheorghe Zamfir
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia