arnika-ajanlo-novenyevo-ki
Ajánló növényevő, ajánló, könyvajánló, han kang
Élet a konvenciókon túl

Milyen az, amikor nem úgy élünk, ahogy szokás? Ha felrúgjuk a konvenciókat, ha tovább megyünk, mint a többiek, ha nem tartjuk be a társadalmi normákat?  Han Kang koreai író egy ilyen lehetőséget mutat meg, és egy olyan távoli világba kalauzol el, ami még a saját konvencióival is idegen lehet számunkra. A Növényevő című könyvről Miklós Leventével, az Árnika könyvesbolt tulajdonosával beszélgettünk.


Hogy kinek ajánlom ezt a könyvet? Alapvetően mindenkinek, aki szeret olvasni, és szeret valami erőset kapni, olyat, ami más, olyat, ami nincs meg egy hatszáz oldalas nagyregényben.

Mostanában fejeztem be én is egy ilyet, nagyon szerettem, jó története volt, de ez töményebb. Összességében egy olyan érzést kapsz, amit én már rég nem kaptam regényben. Olyan kérdéseket tesz fel, amelyeket egy hagyományosabb, sok szálon futó cselekménnyel bíró regény nem.

Már a felütés is érdekesebb, lévén, hogy a szerző dél-koreai, így egy más civilizációból, más világból jön a történet, ahol nem európaiak a társadalmi viszonyok és elvárások. Nem ismerem ezt a világot, de a könyvből is kiderül, hogy teljesen más jellegű, a konvenciók furcsák számunkra.

A cím meg is fogalmazza az alapvető problémát, hogy valaki növényevő, vegetáriánus lesz. Ezt egyik napról a másikra dönti el egy álom miatt, és nem eszik többet húst. Ez hatalmas probléma lesz a családban, és itt derülnek ki a különbségek – nálunk azért nem bevett szokás, hogy egy apa a férj előtt megveri a lányát ezért, és hogy a család sem áll ennek ellen, minden áron meg akarják etetni.

Persze több értelme is van, nem csak az, hogy növényevő lesz, hanem hogy egy olyan életmódot választ, ami nem elfogadott, és erre épül rá, hogy miként fogadja el ezt a világ és a környezete.

Az is egy érdekessége a könyvnek, hogy bár rövid, nem egy hang narrálja végig, hanem három: mindig a főszereplő nőről mesélnek, de felváltva a férj, a sógor és a lánytestvér. Így a különböző mesélők különböző szempontokat mutatnak meg.

A történet meghökkentő, durva, a testről, és a test elhagyásáról is szól, illetve arról, hogy melyik az út az életben, amit választhatunk. Azon járunk, amelyen mindenki megy, és tesszük a dolgunkat, vagy választunk egy másik utat, aminek teljesen más lehet a vége, de az a te utad. Felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb, melyik hova vezet.

Növényevő lesz, ez pattintja ki a feszültséget, de még sok mindent bevállal, amit más nem. Ez is egy útválasztás. Érdekes, hogy akiről szó van, őt sosem halljuk, sosem ő mesél. Párbeszédekben hallani a hangját, de a narrációban nincs jelen, mégis nagyon szimpatikus lesz számodra.

A könyv egyébként nagyon mélylélektani és összetett, de egyfolytában a testről van szó: annak mit engedsz meg, hogyan teszed ki vagy adod el, mennyire ragaszkodsz hozzá, mennyire tiszteled.

Összességében pedig egy ütős, megrázó, gyors és maradandó, tömény könyv. Olvasás után hordozod magaddal a gondolatait.

Han Kang - Növényevő

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 184
Kötés: kemény kötés

Novenyevo AJANLO

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Átvilágítás
Jókai Anna
51,00 RON
Mennyiség:
2
A szolgálólány meséje
Margaret Atwood
59,00 RON
Mennyiség:
3
Az Ötödik Hegy
Paulo Coelho
52,00 RON
Mennyiség:
4
Fejben dől el?
Dr. Bagdy Emőke, Kádár Annamária,...
39,00 RON
Mennyiség:
5
Életben maradtak - Dokumentumregény
Piers Paul Read
52,00 RON
Mennyiség:

Top 5 zene

1
Tango aficionado
Traffic Strings
2
Kerekecske esztendőcske
Tempo Kft
27,00 RON
Mennyiség:
3
Nagy az Istenke állatkertje
Tempo Kft
27,00 RON
Mennyiség:
4
Mesemorzsák Elekapó hagyatékából
Orbán Ferenc, Porzsolt Erzsébet
25,00 RON
Mennyiség:
5
Antonio Vivaldi - The Four Seasons
Traffic Strings, Gheorghe Zamfir
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia