arnika-mindenmentes-magnes
Ajánló könyvajánló, mihály ágnes, ágnescake, szakácskönyv
Kóstolj bele a friss ízekbe!

Rendhagyó könyvajánlókban egy szakácskönyvet vettünk szemügyre, ami önmagában is különleges, hiszen Mindenmentes, és nem csak a neve: teljesen egészséges, nagyon változatos, és rendkívül finom dolgokat lehet készíteni belőle. A könyvet Mihály Ágnes hobbicukrász, az Ágnescake mindenese ajánlja.

Egy könyvesbolt polcain nem csak irodalom van, és nincs ez másként az Árnikában sem. Enni mi is szeretünk, és ebben a hőségben kimondottan jólesnek a könnyebb, egészséges fogások. Ráadásul, ha új ízeket fedezhetünk fel, az csak jobbá teszi az élményt.

Mihály Ágnes, az Ágnescake blog hobbicukrásza amikor csak teheti, valami finomságot süt, és nagyon közel áll szívéhez az egészséges étkezés is, ezért őt kértük fel, hogy véleményezze Dr. Andrási Nóra Mindenmentes című szakácskönyvét, és meséljen egy kicsit az egészséges étkezést körülvevő tévhitekről is. 

Miért és kinek ajánlod ezt a szakácskönyvet?

Nem feltétlenül csak azoknak tudom ajánlani, akik kimondottan egészségesen akarnak táplálkozni. Sokan úgy gondolják, hogy azoknak kell megvenniük ezt a könyvet, akiknek valamilyen diétát kell követniük, vagy aki fogyókúrázik, vagy nem ehet meg valamit mert érzékeny rá, de nem csak nekik szól.

Nem mondanám kezdők szakácskönyvének, és nem csak az elkészítési módszerek miatt, hanem mert sok olyan alapanyag van benne, amikkel nem feltétlenül szoktunk a hétköznapokban dolgozni. Egyébként, ha megtalálod ezeket a hozzávalókat, akkor nem hiszem, hogy maguk a receptek nehézséget okoznának. Az tény, hogy a hozzávalók igencsak különlegesek, és jellemzően egy kicsit drágábbak, mint a megszokott ételek esetén, de a minőségük mindenért kárpótol.

Nem csak diétázóknak ajánlod: másnak miért jó?

Egyrészt azért, mert másak. Sokszor érezhetjük, hogy megszoktunk bizonyos reggeliket, főételeket vagy desszerteket, és meg is unjuk ezeket egy idő után, és akkor fogod magad, és készítesz valami mást. Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy néha szeretnénk úgy enni, hogy utána ne legyen semmilyen bűntudatunk, függetlenül attól, hogy valami diétát követünk, vagy csak azt szeretnénk érezni, hogy „na, most valami jót tettem a testemnek”.

És nem csak arról van szó, hogy valami kalóriaszegény, mert ezek a kaják – és főleg az édességekről tudok beszélni, mert abban picit jártasabb vagyok – egyáltalán nem kalóriaszegények. Ha valami tele van magokkal és gyümölcsökkel, az nem kalóriaszegény, csak egészségesebb, jobb a testednek.

Ezek a receptek egy teljesen más ízvilággal ismertetnek meg, mint amit a vidékünkön megszokhattunk. Olyan ízeket próbálhatsz ki, amikkel nem biztos, hogy egyáltalán találkoznál, ha nem készíted el magadnak valamelyik fogást.

Még ha nem is kalóriaszegény ételek, mondhatjuk azt, hogy diétásak?

Igen, hiszen nem használ cukrot, lisztet, így annak ellenére, hogy kalóriadús, mégis diétás.

De sokaknak a diétáról a főtt zeller jut eszébe, hogy nem ehet mást. Ez mennyire tévhit? Mennyire lesznek finomak a könyvből főzött ételek? Mennyire kell megszenvedni azért, hogy egészségesen ehess?

Mivel már három éve nem eszem húst, és 5-6 éve próbálok minél egészségesebben étkezni, ezért abszolút tapasztalatból mondhatom, hogy például teljesen megszoktam a teljes kiőrlésű lisztet, vagy mézzel iszom a kávét cukor helyett, és így sok mindent helyettesítek, és most már ezek jobban is esnek, néha a szervezetem is tud tiltakozni a fehér liszt ellen.

Az egészséges étkezés nem arról szól, hogy főtt zelleren élek, hanem pont a változatosságról. Mióta nem eszem húst, rengeteg mindent kipróbáltam, többféle receptet, és ez a könyv, mivel nem ragad le a hús plusz köret kombinációnál, ezért mindenhez hozzányúl, hogy sütni vagy főzni lehessen. Éppen ezért nagyon sokszínű, sőt, sokkal színesebb, mint egy klasszikus szakácskönyv.

A receptek ízvilága is nagyon változatos, nem lehet egy egységes, mondjuk nemzeti ízvilágot ráhúzni, minden konyhához hozzányúl. Kicsit talán mediterránnak tűnhet, mert rengeteg a zöldség a receptekben.

A könyv szerkezete mennyire segíti a főzést? Mennyire jól strukturált, illusztrált?

Amikor levettem a polcról, elsősorban azért tetszett meg, mert rengeteg fotó van benne. És nem azért, mint egy kötelező háziolvasmánynál, hogy alig várod, hogy legalább egy kép legyen benne, mert unod, hanem mert nagyon fontos. Imádok sütni és főzni, és általában a fejemben megvan a végeredmény, de még így is szeretem előre elképzelni, hogy milyen kéne legyen a végeredmény. Ebben az esetben azért is különösen fontos, mert, ha mondjuk pityókalevest akarsz főzni, azt valószínűleg már ettél otthon, és tudod, hogy milyen kell legyen, de itt gőzöd nincs, mert esetleg soha nem is láttad.

A struktúrája szempontjából nagyon jó, hogy étkezések szerint vannak kategorizálva a receptek, bár a desszerteken kívül vannak elszórva is édességek, de egyébként kiváló, mindenből van egy kicsi. Ha reggeli kell, ha hideg, ha meleg, ha leves, mindenből kerül.

Kipróbáltuk!

arnika-mindenmentes-suti

A könyv egyik receptjét, picit módosítva, el is készítettük. Ágnes egy citromos, feketeribizlis, kesudiós, datolyás tortát készített, annyit változtatva rajta, hogy teljesen nyersen készítette el az édességet. Az ízpróbán remekelt a desszert, így tapasztalatból is bátran ajánljuk a könyvet, és a benne levő recepteket.

dr. Andrási Nóra - Mindenmentes

Kiadó: Book Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 160
Kötés: kemény kötés

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia