arnika-meszoly-polcz-finczi
Ajánló polcz alaine, mészöly miklós, levelezés, ajánló
A bilincs a szabadság legyen

Két ember magánéletébe belenézni manapság leginkább a bulvár műfajához tartozik. Polcz Alaine mégis összeszedte és rendszerezte párjával, Mészöly Miklóssal való levelezésüket, és gyakorlatilag módosítások nélkül engedélyezte a kiadását, halála után. A könyv által nyújtott élményről Fincziski Andrea színművésznőt kérdeztük.

Van itt ez a nagyon vaskos könyv, két közismert ember levelezése. Kinek ajánlanád, hogy elolvassa, és miért?

Ez a könyv két ember, Mészöly Miklós és Polcz Alaine szerelméről szól. Előbbi munkásságát sajnos kevésbé ismerem, de Polcz Alaine az a hölgy, akit a második világháború alatt tönkretettek és megerőszakoltak az orosz katonák, és ezen élményekkel együtt egy olyan életpályát futott be, ami számomra útmutató, annak tekintetében, hogy miként lehet egy ilyen válságból kimászni.

Tulajdonképpen ő alapította meg a hospice szolgálatot Magyarországon, és rengeteget foglalkozott rákos gyerekekkel, pszichológus is volt. Amikor először olvastam a könyv megjelenéséről, ez volt az, amiért a leginkább érdekesnek tűnt: a szerelmük elejétől a végéig megvannak a levelek, és a teljes levelezést publikálták, szinte nyers változatban. Két művészember kapcsolatának és házasságának a lenyomatát adják a kezedbe: mindkettő szabad, független és nagyon erőteljes egyéniség, akik még öntörvényűek is.

A könyvet bárkinek ajánlanám, aki az emberei lélekre és kapcsolatokra, a művészekre és az alkotás folyamatára kíváncsi. A könyv zavarbaejtő, még nem is értem a végére, mert nagyon tömény. Az az érzésem, hogy egy-egy periódus után kell hagynom leülepedni az olvasottakat. Sokszor meg azért is, mert virágnyelven írnak. Ennek az egyik oka, hogy sokszor nyílt levelezőlapon, képeslapon üzentek, ahol nem tudsz annyira intim lenni. Én gyerekkoromban imádtam levelezni, és ezt hozza vissza, talán ezért is nem vagyok biztos benne, hogy a fiatal generációé ez a könyv, hanem inkább a harmincon túliaké. Sok mindent eszünkbe juttat a gyermekkorunkból, például azt, hogy volt, amit nem lehetett kiadni, éppen ezért nehéz volt a megélhetésük is, bizonytalan volt a publikáció.

Döbbenetes volt olvasni, hogy a mindennapi megélhetésről is írnak, ám ami igazán jó, hogy olyan a könyv, mintha egy paraván mögé bújva kukkolnánk kifele, kettejük életére. És igazán zavarbaejtően, mert például sok utalás van a szexualitásra. A szép, hogy nem konkrétan, hanem nagyon játékosan, pajkosan, mintha önmaguk elől is bujkálnának. Aztán szó van arról is, hogy sosem lett gyerekük, pedig nagyon akarták, és ennek a kudarca többször előkerül, ami egy igazán intim részlet.

Érdekes az is, hogy sokszor összebonyolódnak a szálak, mert a posta késik: néha jön egy válasz egy olyan problémára, ami már nem is aktuális. Vagy a másik szépsége, hogy néha felbukkannak ismert emberek, például Weöres Sándor, és akkor az olvasó csak néz, hogy „jaj, hova kerültem?” – számomra az ilyen részletek miatt egészen bizsergető volt olvasni.

18 éve házasságban élőként külön érdekes volt hasonlítgatni a helyzeteinket, és rájönni, hogy vannak dolgok, amiket óhatatlanul, minden házasságban megélsz. Amit viszont döbbenetes olvasni, és nehéz megérteni, hogy Mészöly többször is elköltözött tőle, majd visszakéredzkedett, és Polcz Alaine mindig visszafogadja. Érdekes azt látni, hogy Mészöly nagyon hamar ír arról, hogy nem igazán tud egyedül lenni, keresi a nők társaságát, és ezt megírja a feleségének.

Az is érdekes, hogy nagyon átjön a levelekből, mi fontos a nőnek, és mi a férfinak. Mészölt ilyenekről ír, hogy ki főzött rá, hova megy, kikkel volt – egészen konkrét dolgok, és Alaine sokkal lágyabb, fontosabb számára, hogy mit érez, milyen hangulata van, vagy, hogy aggódik a párjáért. A gyengédség azonban nagyon fontos a kapcsolatukban – Alaine már az elején kórházba kerül, és innentől kezdve a kölcsönös aggódás végigkísérte a kapcsolatot.

Egyedi a kiadás módja is, talán Nyáry Krisztián Így szerettek ők könyve hasonlítható ehhez, hogy több oldalról mutat be, bekukkantós jelleggel, egy-egy kapcsolatot. És ez egy olyan történet, ami, ha ott a polcodon, akkor vissza-vissza tudsz térni hozzá, és nem csak egyszer, hanem folyamatosan. Ha pedig tanulságot kell levonni, akkor nagybetűkkel lehet írni, hogy ne ítélkezz. Mai nőként sokszor érthetetlen, hogyan mehetett bele Polcz Alaine egy olyan kapcsolatba, ahol megalázták, mégis mindig visszafogadta Mészölyt – de itt előjön ez, hogy nem tudjuk megítélni, hogy miért is volt ez így.

Nagy Boglárka, Nádas Péter: A bilincs a szabadság legyen - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948-1997

Kiadó: Jelenkor Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 891
Kötés: kemény kötés

Mészöly-Miklós-Polcz-Alaine-levelezése

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia