DSC 4936
Ajánló Michelle Obama, bükki füvesember, Barabási Albert-László, Kádár Annamária
Inspirációra vágytunk az év elején

Inspiráció, tudásvágy, önismeret és a természet – ezek azok a témák melyekkel szívesen foglalkoztunk az év elején.

Inspiráció, tudásvágy, önismeret és a természet – ezek azok a témák melyekkel szívesen foglalkoztunk az év elején.

Összegyűjtöttük nektek, hogy miket olvastatok, kerestetek leginkább az elmúlt két hónapban, s bár a listavezető sikere érződött a levegőben voltak meglepetések is.

Így lettem Michelle Obama

Az Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza sokunkat levett a lábáról. Nem csak azért, mert az A.E.Á első afroamerikai first ladyjének jócskán szerepe volt férje sikereiben, népszerűségében, hanem azért is, mert kíváncsiak vagyunk mi zajlik a kulisszák mögött, milyen az élet a Fehér Házban és azon kívül.

Michelle Obamának köszönhető, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki, ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat hozott világszerte. Közben megtanított nekünk egy-két tánclépést, nagyot alakított a Carpool Karaokéban, és két lányát a könyörtelen rivaldafény ellenére józan szemlélettel nevelte.

michelleobaba

Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba: a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. De beszámol arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből.

Barabási Albert-László: A képlet

Úgy tűnik a siker titka is sokunkat izgat, pláne, ha valódi tudományos kutatómunka áll a háttérben. Így Barabási könyvébe bújva olyan kérdésekre is választ kaphattunk, hogy mi van akkor, amikor mi végeztük el a munka oroszlánrészét, mégis más kapta a dicséretet, vagy miért lehet, hogy ugyanannyi munkát fektetünk be, mint munkatársunk és mégis ő állhat a rivaldafényben.

DSC 4929

Az életben gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben. Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre.

A könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért.

Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább.

Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban.

DSC 4935

Ebben a könyvben a szerző végigvezet egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat. Ha mi is szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját. Ez nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.

Kádár Annamária: Lilla és Tündérbogyó kincset keres

Az érzelmi intelligenciát fejlesztő mesékből úgy néz ki sosem elég. Ez most a kisiskolás korszak mesekönyve, ami átmenet a mesevilág és az ifjúsági regények, kalandregények időszaka között. Ilyenkor még él a hit a csodában, a varázslatban, de fél lábbal már a realitás talaján állnak a gyermekek. A világ már nem fekete-fehér, megjelennek az árnyalatok, felismerjük, hogy szüleink is hús-vér emberek. A legfontosabb üzenet, amit ebben az életciklusban kaphatunk, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, csak elég jónak. Tévedhetünk, de kijavíthatjuk hibáinkat. Nem kell mindenre tudnunk a választ.

lillatunderbogyo

Ez a 15 érzelmi intelligenciafejlesztő mese segít a családoknak, hogy gyermekükkel együtt szőjék a közös történeteket. Segít összegyűjteni az életbátorságot és a hitet az elinduláshoz, az erőt a nehézségekkel való megbirkózáshoz és a fantáziát égig érő álmaink megálmodásához. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy amikor úgy érezzük, nincs tovább, sokszor a közös történetek adnak erőt a továbblépéshez, mert mindnyájunkban él egy Tündérbogyó, aki tudja a választ az élet fontos kérdéseire.

Lopes-Szabó Zsuzsa, Szabó György: A bükki füvesember nyomában 

Úgy néz ki a Frida Kahlo, a Mária Sándor és többiek füveskönyve is Gyuri bácsi mögött végzett, aki a legfontosabb 71 gyógynövény gyógyhatásáról, hatóanyagairól és a felhasználásuk módjáról ír részletekbe menően, különös figyelmet fordítva arra, mire kell vigyázni fogyasztásukkal kapcsolatban. A könyvben találunk néhány fejezetet a magyar gyógynövényes gyógyításról, a Bükk hegységről, Bükkszentkeresztről, a gyógynövények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásukról, a Györgytea születéséről, illetve családjuk történetéről.

fuveskonyv

Majd a szerzőpáros külön részt szentel annak, mért is kell a magyar embereknek magyar gyógynövényt fogyasztaniuk. De olyan praktikákat is találunk a könyvben, hogy hogyan kell gyógyszerek mellett inni gyógyteákat, mit mivel lehet összekeverni, milyen teákat ihatnak kismamák, gyerekek. A kiadvány végén ábécésorrendbe foglalva megtalálják, melyik betegségre milyen gyógynövényeket ajánl a népgyógyászat. És talán amiatt is sikerült belopni magát az olvasók szívébe, hogy csodás fényképek és rajzok egészítik ki, melyek segítenek az amatőr gyűjtőknek a növények felismerésében.

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia