Lehangoló, szomorú világ. Minek ilyet írni?
Ajánló Totth Benedek, Holtverseny, regény, könyvajánló
Igen, ez a Holtverseny

Aztán nem így történt. Hátradőlés helyett egyre ingerültebb lettem és többször is le akartam tenni a könyvet.

Ezen a héten Illyés Izabella, a keresztúri Orbán Balázs gimnázium magyar szakos tanárnője ajánl olvasnivalót az Árnikablog olvasóinak.

Totth Benedek Holtverseny című regényéről olvastam már itt meg ott, örömmel vettem tehát, amikor az Árnikában felhívták rá a figyelmemet.

Egyébként ezért is szeretek az Árnikába járni: a pult mögött álló hölgy nem egyszerű eladó, hanem igen jó ízlésű, olvasott ember is, aki szívesen ajánl könyveket és akinek az értékítéletében még nem csalódtam. Köszönet érte! No de vissza Totth (mennyire idegesített ez a név!) Benedekhez.

Amint hazamentem, hamarosan olvasni kezdtem. Gondoltam, hátradőlök a fotelben és lesz egy jó délutánom. Aztán nem így történt. Hátradőlés helyett egyre ingerültebb lettem és

többször is le akartam tenni a könyvet.

Én irtózom mindenféle erőszaktól: a testitől felfordul a gyomrom, a lelkitől kiakadok, nehezen tűröm a verbális manipulációt és visszariadok a közönséges beszédtől. 

tanarno

Hát itt volt bennem részem bőven. Hiába tudom, hogy az irodalomban igenis elfogadható a közönséges beszéd ha annak jelentésképző szerepe van, ami itt fogadott, attól besokalltam.

Kamaszok, olyan fiatalok, akikkel nap mint nap találkozom, szólaltak meg valami elképesztő alpári módon – el is szorult a szívem:

vajon ez az ő igazi nyelvük?

Aztán valami mégis ott tartott a könyv mellett. Egyre inkább beavatódtam a félig gyerekek-félig felnőttek, a mai tizenévesek sivár, eszménytelen világába, abba a világba, mely haladni nem, csak sodródni enged. Ott jártam velük, ahol a szavak elvesztették már értéküket és tartalmukat: ahol a barátság cinkossággá, a szerelem szexszé, az együttlét bandázássá silányul. De hát minek csodálkozni?

A felnőtt világ leképzése ez:

ma már senki nem lop, csak szerez, nem csal, csak ügyes, nem tapos másokon, csak érvényesül. A fiatalok világában csak statisztaként vannak jelen a szülők: azok is, akik az anyagiak biztosításával letudják a gyermeknevelés gondját, azok is, akik tehetetlenül nézik, hogyan kerül tőlük egyre távolabb a gyerekük.

A fiatalok pedig kábszereznek, isznak, cimborájuk anyjában is szexuális játékszert vélnek felfedezni, ütnek akár egy sanda pillantásért és soha nem gondolkodnak. A gondolkodás veszélyesnek tűnik. Értesíteni a rendőrséget, ha elgázoltál egy embert?

De hiszen meglátják a szemedben a kábítószer nyomait, megérzik rajtad az alkoholszagot! Gondolkodni azon, miért keresi a rendőrség az apádat? Nem a te gondod! Állati párzásra kényszerítenek tizenéves kislányokat? Ettől nagy az ember!

Lehangoló, szomorú világ. Minek ilyet írni?

Minek ilyet olvasni? – hallom a kérdést. Én pedig azt mondom: kell. A felnőtteknek szembe kell nézniük a magánnyal, céltalansággal és bizalmatlansággal, melyben gyermekeink élnek.

Végig kell követniük ennek a négy srácnak a tragikus, de nem melodramatizált történetét: egy meghal, kettő gyilkossá válik, egy helyrerázza magát és kvalifikálják az úszó EB ifiválogatottjába. Közben senki nem áll mellettük, aki felnőttként értelmezné/befolyásolná sorsuk alakulását. És a tizenéveseknek is el kell olvasniuk, hogy dönthessenek arról:

ők merre tartanak.

A befejezést előbb kissé didaktikusnak véltem, aztán rájöttem: kell ennyi fény az út végén ahhoz, hogy végképp fel ne adjuk. Találjunk vissza egymáshoz és azokhoz az értékekhez, amelyek értelmet adnak a mindennapoknak, jövőt kínálnak egy tévelygő és magára maradt nemzedéknek.

Totth Benedek Holtverseny című regénye az Árnikában kapható. Ára három csomag cigarettáénak felel meg.

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia