arnika-gall-anna-vedd-eszre
Ajánló
A könyv, amit nem akarsz majd kölcsönadni

Számos írás akar receptet kínálni arra, hogyan éljünk: a Vedd észre nem ilyen, egyszerűen csak azt akarja megmutatni, milyen sok mindenre vagyunk képesek a saját életünkből merítve. Gáll Anna óvópedagógussal beszélgettünk.

Ilona ezzel a könyvével nem az ezoterikusokhoz, vagy a misztikusokhoz húz, akik mindenben hinni akarnak. Egy rendkívül hiteles könyvről van szó, de én igazából nem is a könyvvel találkoztam először: a nővérem járt a tanfolyamaira Budapesten, és az ő eredményei, a személyiségbeli, életmódbeli és gondolkodásmódját érintő változások voltak azok, amik miatt összekerestem egész Budapestet, hogy megvehessem a könyvet, amikor megjelent.

Amikor elolvastam, akkor sem csalódtam. Tőle sokszor kérdezik, hogy ő micsoda, hiszen életterápia néven hirdeti a tanfolyamait és a könyvet: tulajdonképpen hitelesen leírja a saját élettapasztalatát. Ő rendőrtiszt volt, két gyerek édesanyja, és lebénult. Akkor kezdett gondolkodni azon, hogy valamit rosszul csinál, vagy rosszul gondol, és ez a könyv arról szól, hogy hogyan ismerte fel ő, hogy érdemes élni.

A Vedd észre nem talál fel semmi újat, csak Ilona a saját tapasztalatán keresztül mondja el, bárki számára érthető módon a saját életét, az olvasó pedig azon kapja magát, hogy róla van szó a könyvben. A címre utalva annyit kell észrevenni, hogy mindenki mindent magának teremt: a saját világunk a gondolataink által teremtett világ, és azt kéne észrevenni, hogy a saját életünket kellene élni egy álomvilág helyett. Az, ami történik, az okkal van, egy tükör.

Nekem rengeteget segített ez a könyv, például mikor feldühödtem valamire: a könyv utal rá, hogy ez az érintettség miatt van, és ilyenkor azon gondolkodom el, hogy ez mit közvetít nekem, mi van ebben a helyzetben, amit ebből tanulnom kellene.

A szerző élettörténete ellenére nem életrajzi regényről van szó, sajátos a műfaja. Azért nehéz róla beszélni, mert nem igazán besorolható: általában mesélek róla, de mindenkinek azt ajánlom, hogy vegye és olvassa, mert másképp nem érti meg. A könyvet olvasva nem kell beépíteni ilyen-olyan hitrendszerekbe az egészet, hanem önmagában kell értelmezni a mondanivalóját.

Weöres Sándornak van egy mondata, miszerint „az igazi tanulás a lényünkben szunnyadó tudás tevékeny ébresztése" – a szerző erre épít, erre mutat rá, azt mondja az embereknek, hogy nem kell különböző módszereket betanulni, nem kell elmenni sehova: az embernek ott kell élnie az életét, ahol van. Legyen ott az ember, élje teljesen az életét, fedezze fel önmagában a tudást, mert benne van, és képesek vagyunk bármit megváltoztatni azzal, hogy másképp látjuk.

Egyébként sok könyvem van kölcsönadva másoknak, jó néhány el is veszett így, de ezt a könyvet nem vagyok hajlandó kölcsönadni senkinek, legalábbis egyelőre. Aztán lehet, hogy ha már ott tartok, hogy nem kell kinyitnom, és úgyis tudni fogom, akkor odaadom. Egyébként a könyvet nem kell követni, vagy hinni benne – nem vár el hitet, nem egy mesterkedő valami, nem tanít módszereket, csak mesél, és, aki akarja, észreveszi benne, amit kell.

Ilona azt ajánlja, hogy érdemes egyszer elejétől végéig elolvasni a könyvet, mert olyan a felépítése, és már az elején tisztáz dolgokat, amikre később utal. Ennek ellenére nem példabeszéd, nem „megoldás-könyv": semmi mást nem csinál, mint visszavezeti az olvasót a saját életére, rávezeti arra, hogy ismerje fel, mit kell tennie a saját életében.

Generációs tudásról is beszél, kiemelve, hogy a kisgyerekek általában nagyon nyitottak mindenre, úgy élik az életet, ahogy van, de mi megtanítjuk őket, hogy mit gondoljanak egy-egy tárgyról vagy helyzetről, és, mivel a gyerekek a szülőkkel laknak, átvesznek sok mindent tőlük. Kialakul egy mankó-szerű világkép, ami után az ember képtelen dolgokat úgy élni, ahogy van, régi dolgokba kapaszkodik – ezeket kellene elengedni, és a maguk valójában érzékelni a dolgokat.

Csattos Ilona nem akar kész megoldásokat kínálni, ő maga is próbálta az ezotériát, a mindenre jó tanácsokat, de nem ment vele semmire, saját erejéből állt fel betegségéből, és most épp' húsz évvel néz ki fiatalabbnak, mint amennyi. Az ő példáját látva lesz egyértelműen hiteles minden, amit leírt.

Csattos Ilona Vedd észre című könyvét megvásárolhatod az Árnika online könyvesboltjában

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia