arnika-blog-ajanlo-LAUROSZ
Ajánló ajánló, könyvajánló, kortárs, orosz
Oroszországot nem lehet megérteni, hinni kell benne

Fjodor Ivanovics Tyutcsev gondolata a mai napig érvényes, akárcsak Vodolazkin kortárs regénye. Bár az 1400-as években játszódik, a mai orosz társadalmat is tökéletesen leírja. Egy regény a világot talán leginkább megosztó nép gondolkodásáról, mai nyelven mai olvasóknak, egy csipetnyi klasszikus ízzel. Asztalos Lehel mesél legújabb könyvélményéről.

Nemrég olvastad a kortárs orosz irodalom egyik legújabb alkotását - miért ajánlanád?

Több dolog miatt is nagyon-nagyon tetszett nekem ez a könyv, és meglepetés is volt. Az egyik az, hogy fiatal, kortárs íróként hogyan lehet a középkorról így írni - ez döbbenetes volt számomra, hiszen az 1400-as évek Oroszországának a hangulatát úgy hozza, ahogy én még nem találkoztam soha ezzel.

A másik dolog, hogy folyamatosan érzem benne a nagy klasszikus oroszok hangulatát, stílusát és vonalvezetését, csak olvasmányosabb és gördülékenyebb formában. Remélem, hogy aki elolvassa ezt, az esetleg kedvet kap az orosz klasszikusokhoz is, amik sokkal nehézkesebbek és vontatottabbak, mint a Laurosz, de hátha kedvet kapnak ahhoz is.

Nyilván a történet is magával ragadó és magával sodró, illetve az alapfilozófia, a koncepció szintén sajátosan orosz. A végén, tulajdonképpen az utolsó mondatban teszi föl az i-re a pontot, amikor megkérdi a német utazó Oroszországban, hogy "ti értitek ezt, hogy egész életében szentként tiszteltétek, ütöttétek-vertétek, meg akartátok ölni (a főszereplőt - szerk. megj.), aztán most a lábán egy kötéllel elhúzzátok a mocsárba?". Erre azt mondja az orosz, hogy "kurvára nem értjük mi sem".

Az orosz lelkület annyira más, mint a nem-orosz európai, hogy valószínűleg tényleg még saját maguk számára sem érthető, hogy mit miért csinálnak, vagy miért viszonyulnak úgy néhány dologhoz, ahogy viszonyulnak. De az biztos, hogy Európa más részein élő emberek számára teljesen érthetetlen az a fajta hatalmas érzelmi töltet és káosznak tűnő viszonyulás, ami általában az orosz embert jellemzi.

S ez a mai orosz társadalmat is segít megérteni?

Valószínűleg igen. Az, ami a Lauroszban sajátosan orosz, az ma, 2016-ban is sajátosan orosz. Bármit olvasok, ami kortárs orosz, mindenikből ez lejön, hogy az orosz ember életfelfogása, világszemlélete, a misztikumhoz, a vallásokhoz, a gyógyításhoz, a szentségekhez való viszonyulása teljesen más, mint Európa más részein, és ma is érvényes.

Említetted, hogy hasonlít a klasszikus orosz regényekhez, de csak abban modernebb, hogy ma is érvényes, hanem például a nyelvezetében is?

A nyelvezetében is nyilván modernebb, hiszen sokkal gördülékenyebb, olvasmányosabb és közérthetőbb, kevesebb szálon fut el a cselekmény, kevesebb alakot szerepeltet, mint a klasszikus nagy orosz írók. De mégis ott van benne a dosztojevszkiji, tolsztoji regény.

Van kedvenc részed?

Nem tudnék kiemelni egy kedvenc részt, de ami folyamatosan bennem van ezzel kapcsolatban az az utolsó egy-két mondat. De abban is nagyszerű, hogy megmutatja, amire az európai ember ma már nem képes: erre az önismereti mintára, erre a megtisztulásra, amire viszont képes a regény főhőse vagy egy másik orosz ember, akár a mai napig. Hiszem azt, hogy Oroszországban vannak még ilyen emberek, és nem csak a regényekben.

Az egyébként végig kérdés volt számomra, hogy mi lesz a vége ennek a hatalmas vezeklésnek, mert az utolsó percig úgy tűnik, hogy ez egy értelmetlen vezeklés és keresztre mászás, aztán az utolsó oldalon derül ki, hogy meg lehet tisztulni, és a legfontosabb, hogy én magamat tudjam feloldani az alól, ami miatt vezeklek, és ez a feloldás megtörténik a könyv végén. Akárcsak a katarzis, amit folyamatosan vársz, hogy lesz vagy sem, aztán a legvégén ott van.

arnika-blog-ajanlo-LAUROSZ be

Jevgenyij Vodolazkin - Laurosz

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 424
Kötés: kemény kötés

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia