arnika-0403-havi
Könyv toplista, top 5, könyvajánló, havi merítés
Havi merítés – Öt könyv, amit szerettünk márciusban

Olyan szép tavaszunk van, hogy belőlünk is árad a szeretet. Persze a könyvek közül mindig nehéz válogatni, hiszen az összeset imádjuk – most mégis kiválogattunk ötöt, amiket márciusban különösen kedveltünk.

Alfredo de Braganza – Amrita

Izgalmas, kalandos olvasmány Alfredo de Braganza regénye: Amritát az indiaiak tartják a legnagyobb festőjüknek, pedig Pesten született. Apja arisztokrata polihisztor, anyja zsidó zongoraművésznő volt, ő egészen korán kikerült Indiába, miután Párizsban tanult korábban. A francia főváros nemcsak karrierje felívelésének, hanem szexuális kísérletezéseinek is színhelye volt.

Amrita Sher-Gilt gazdag életű nő volt, 28 év alatt annyit élt, mint más 90 éves koráig., egész életében nyíltan vállalta kalandjait férfiakkal és nőkkel egyaránt, viszonya volt a független India első kormányfőjével, és többször találkozott Mahátma Gandhival is, aki nagy hatással volt rá. Művészként a csúcs közelében járt, élete tele volt kalanddal, ami teljes mértékben visszaköszön a regény lapjain.

book mockup april1

Nadia Hashimi – Kövek és gyöngyök

Rahíma alig serdül még, amikor egy deresedő szakállú, nagy hatalmú hadúrhoz kényszeríti kokainfüggő apja, negyedik feleségnek. Nadia Hashimi könyvének már az alaptörténetéből is látszik, hogy női sorsok alakulását boncolgatja, illetve a nők kiszolgáltatott az arab világban. Főként nőknek ajánlható olvasmány, de bárki számára tanulságos lehet, ahogy Rahíma a férfiak és az idősebb nőrokonok abszolút uralma alatt is ki mert állni jogaiért.

Ez ad erőt számára, mikor egy ponton már a puszta élete is kockán forog. De milyen esélyei lehetnek a kitörésre, a menekülésre, ha minden lépését figyelik?

book mockup april2

Kim Leine – Kalak

Gyakorlatilag mindenkit érnek az élete során különböző traumák, legyenek azok családi gondok, egészségügyi problémák vagy munkahelyi nehézségek. Kim Leine mélyen önéletrajzi ihletettségű regényében a traumák borzasztó sokaságát tárja fel. Erős könyv, még erősebb történetekkel, melyekben előkerül a homoszexualitás, a vérfertőzés, a promiszkuitás és függőségek is.

A Kalakot olvasva elgondolkodhatunk azon, hogy képes-e egyáltalán túlélni egy ember ennyi borzalmat, de aztán lassan rájöhetünk, hogy igazából bármilyen traumából meg lehet tisztulni. A drasztikus események feldolgozása ellenére is gyönyörű képekkel meglepő könyvről itt olvashatnak részletesebb ajánlót.

book mockup april3

Jakupcsek Gabriella – Megúszhatatlan

Jakupcsek Gabriella a magyar televíziózás megkerülhetetlen alakja, számtalan nagy sikerű televíziós műsor házigazdája, kampányok arca és nem utolsó sorban anya. Most ebből a szemszögből ismerhetjük meg a magyar média egyik legvagányabb csaját, akinek könyvében szó esik mindenről, ami számára fontos, értékes, ami mellett érdemes kiállni, így a gyerekkori internethasználatról és annak buktatóiról, a női lét nagy kérdéseiről, a kudarcok és a hírnév kezeléséről vagy épp gyermekkori emlékeiről.

A könyvet olvasva a műsorvezetőtől megszokott könnyed, mégis komoly, önironikus hang elevenedik meg. Jakupcsek bensőségesen társalog, kérdez és válaszol - nem csak a stúdióban, a stúdió falain kívül is.

book mockup april4

Shirin Ebadi – Szabadnak születtem

Az, hogy a számunka magától értetődően vett szabadság közel sem ennyire természetes az arab világban – főként a nők számára – az abból is nyilvánvaló, hogy rengeteg ilyen témájú könyv születik. A Szabadnak születtem egy iráni nő harca az igazságért. Dr. Shirin Ebadi, iráni emberi jogi ügyvéd és aktivista érzelmileg felkavaró könyvében elmeséli, hogyan küzdött hosszú időn át az országon belüli reformokért. Miközben a szerző fáradhatatlanul harcolt Iránban a demokráciáért, a törvény előtti egyenlőségért és a szólásszabadságért, világszerte milliókat inspirált a munkájával.

A könyv rávilágít a mai Irán hétköznapjaira, és Ebadi személyes, a hivatásáért és családjáért vívott küzdelmére, ugyanakkor bizonyosságot ad arról, hogy töretlen kitartással és bátorsággal, soha nem múló hittel a legszélsőségesebb helyzetekben is célt érhetünk.

book mockup april5

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Átvilágítás
Jókai Anna
51,00 RON
Mennyiség:
2
A szolgálólány meséje
Margaret Atwood
59,00 RON
Mennyiség:
3
Az Ötödik Hegy
Paulo Coelho
52,00 RON
Mennyiség:
4
Fejben dől el?
Dr. Bagdy Emőke, Kádár Annamária,...
39,00 RON
Mennyiség:
5
Életben maradtak - Dokumentumregény
Piers Paul Read
52,00 RON
Mennyiség:

Top 5 zene

1
Tango aficionado
Traffic Strings
2
Kerekecske esztendőcske
Tempo Kft
27,00 RON
Mennyiség:
3
Nagy az Istenke állatkertje
Tempo Kft
27,00 RON
Mennyiség:
4
Mesemorzsák Elekapó hagyatékából
Orbán Ferenc, Porzsolt Erzsébet
25,00 RON
Mennyiség:
5
Antonio Vivaldi - The Four Seasons
Traffic Strings, Gheorghe Zamfir
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia