DSC 6618
Könyv Baricco, szerelem, Anne Jacobs, ​Grunberg, házasság, Péterfy-Novák
Öt könyv, amivel bátran nekivághatsz nyárnak

Állítólag szeszélyes időjárás várható a nyár folyamán, így nem árt felszerelkezni olvasnivalóval, hiszen mind tudjuk: olvasni bárhol, bármikor lehet, csak persze nem bármit.

Búrkolózz Selyembe

Állítólag a Selyem nem regény, nem is elbeszélés, leginkább egy történet. Alessandro Baricco története egy olyan férfiról, Hervé Joncourról szól, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó parton ül egész nap.

DSC 6634

Mondhatnánk, hogy szerelmi történet, de ha csupán az volna, nem érné meg elmondani. Szerepel benne vágy és fájdalom, mindkettőről tudjuk, mi fán terem, mégsincs rá igazi szavunk. Egy tizenkilencedik századi történetről van szó: fontos, hogy senki se várjon repülőgépeket, mosóautomatákat és pszichiátereket. Nincsenek. Bár ma se volnának – vallja a szerző.

Irány a villa

Egy úriház. Egy nagy hatalmú család. Egy sötét titokAnne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

DSC 6626

Egy fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába: öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi, senki nem tudja, miért. Közben léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit.

Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz. A ház ura azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal. A Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

Anyajegyek

Az Anyajegyek kíméletlen regény egy fiú szülei iránti szeretetéről, illetve két emberről, akik nem képesek egymás nélkül élni – sem meghalni.

DSC 6636

Arnon ​Grunberg új regényének főhőse, Otto Kadoke pszichiáterként dolgozik egy krízisambulancián. Öngyilkosság-megelőzésre specializálódott szakemberként az a feladata, hogy életben tartson olyan embereket, akik már nem akarnak élni többé. Egy napon meglátogatja gondozásra szoruló édesanyját a fiatal gondozónők egyike, akinek egy szál törülközőben nyit ajtót. Kadoke, aki egész életében igyekezett nem átlépni a határokat, ezúttal elveszíti a fejét.

Az incidens következményeként saját magának kell megoldania anyja gondozását. Majd egy újabb határátlépést követően – melynek kiváltója egy öngyilkos hajlamú fiatal nő – a pszichiáter azon kapja magát, hogy mind szakmai, mind magánélete darabokra hullik, s anyja háza lassacskán egy kihelyezett krízisambulanciára emlékeztet.

A regény egy új szakasz kezdetéről árulkodik Grunberg gazdag életművén belül: a valakivel való törődés és a szeretet immár nem zárja ki egymást, és az elszenvedett veszteségek és a fájdalom ellenére mintha mégis lehetséges volna szeretni az életet.

Apád előtt ne vetkőzz

Miskolc, ​1920-as évek. A nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit elviszi a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Rideg és szeretet nélküli apácák gondoskodnak róluk, a fiúk között pedig farkastörvények uralkodnak: aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, de vajon képesek-e elfelejteni mindazt, ami az árvaházban történt velük?

DSC 6630

Hatvan évvel később, szintén Miskolcon, az ötéves Eszter elhidegül imádott édesapjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele, vigyázzon a férfiakkal. A kislány csak nagyapjára, Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban bízik.

Péterfy-Novák Éva új regényében megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat? Péterfy-Novák Éva személyes traumájának feldolgozása miatt kezdett írni, írásainak ereje abban rejlik, hogy számára nincsenek tabuk. Nem ír gyáva szöveget, arról ír, aminek tétje van, amiről beszélni kell.

Csak a fedő tudja, mi fő a fazékban

Tayari Jones Egy ​amerikai házasság című könyve nagyszerűen ábrázolja egy férfi és nő közötti kapcsolat összetettségét. A gyökereink, a sors és a körülmények bonyolult összjátékát. „A ​szerelem helyet követel az életedben, az ágyadban. Láthatatlanul helyet követel a testedben, áthajlítgatja a véredényeket, ott lüktet mindjárt a szívednél. És ha már nincs ott, semmi sem egész többé."

DSC 6632

Celeste és Roy fiatal, fekete házaspár az amerikai Délen, Atlantában. Celeste művész, a nagy áttörés küszöbén, Roy egy könyves cégnél ügyvivő – és egy év házasság után még mindig izzik a szerelmük. Mintha a legjobb úton lennének afelé, hogy megvalósítsák a maguk Amerikai Álmát, amikor váratlanul Royt megvádolják és tizenkét év börtönre ítélik nemi erőszakért – amit nem követett el, és a felesége is biztosan tudja, hogy ártatlan.

Celeste, bármennyire önálló, a férje nyújtotta biztos fogódzót elveszítve sodródni kezd, és gyermekkori barátjában, esküvői tanújukban, Andréban talál vigaszt. Royjal levelezés útján tartják a kapcsolatot, ám amikor az elítélt férfi öt év után szabadul, és kész visszatérni Atlantába, hogy feleségével folytassák közös életüket, ki kell derülnie a valamennyi érintett számára fájdalmas igazságnak: számot kell vetniük a múlttal, és tovább kell lépniük valami reményt hordozó jövő felé.

Ez a felkavaró szerelmi történet három olyan ember érzéseit és gondolatait tárja fel mély együttérzéssel, akiknek sorsát náluk hatalmasabb erők pecsételik meg.

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia