arnika0128-ki
Könyv válogatás, toplista, 2019
Nem mentél el ezek mellett – vagy mégis?

Hogy milyen hullámokat indít el az új 20-as évtized, még nem tudjuk, de azt már igen, hogy 2019-ben ezeket szerettétek a legtöbben!

Vannak olyan kimeríthetetlen kérdések, melyekre minden generáció más-más megközelítésben, de válaszokat keres, például, hogy milyen traumáink léteznek, és azokat hogyan dolgozhatjuk fel. Arra például, hogy milyen értékek, sebek és gyógyító erő van egy emberben, egy családban, de az elmesélt történetekben is Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai című könyve adhat útmutatást.

arnika0128-orokoltsors

Világos mondatai, életszagú példái, sokéves tapasztalata valódi segítség lehet sokak számára, hiszen minden család hordoz valamit. Kiemelten hasznos lehet azokban a családokban, ahol gyermeket várnak, és nemcsak a szülőknek, de nagyszülőknek és bárkinek, aki később minőségi időt tölt majd a csöppséggel.

arnika0128-rupikaur

Hasonló témakörben, bár leginkább a tizen- és huszonéveseket mozgatta meg Rupi Kaur A nap és az ő virágai egészen újszerű verseskötete. A könyv egy erőteljes utazás, ami növekedésről és gyógyulásról szól, arról, hogyan találhatunk otthonra önmagunkban.

arnika0128-europaszimfonia

Szántó T. Gábor Európa szimfónia című könyve is egyfajta traumafeldolgozás, egy kollektív traumáé. Az 1954-ben Kolozsvárról induló történetben András Pop hegedűművész fiatalkorával ismerkedhetünk meg. A múlttal, ami tele van titkokkal, a háború éveinek tragédiáival. Ez az, ami kitörölhetetlenül jelen van az életükben, hordozzák viszonyaikban, de még nyelvükben is. Ott lebeg a katonaság traumája, a hatalom állandóan érezhető jelenléte, a beszervezés, majd a sors hirtelen változása. Az események egy jelképes zenemű bemutatása, az Európa szimfónia köré izgalmasan sűrűsödnek és egy európai keresztmetszetet mutatnak meg.

arnika0128-elifshafak

Ugyanilyen kemény témát boncolgat Elif Shafak 10 perc 38 másodperc írása is. A regény a perifériára szorult nőkkel kapcsolatban ragad meg néhány valóban sarkalatos kérdést. Csak hogy párat megragadjunk: családon belüli erőszak, elszigetelődés, a nők alárendelt helyzete, fizikai és szellemi erőszak, prostitúció, társadalmi konvenciók, homoszexualitás és még hosszan sorolhatnánk. Kemény történet, ami mégis erőssé tesz.

arnika0128-kolcsonkertkovasz

Egy másik téma, ami tavaly foglalkoztatta olvasóinkat az az egészséges életmód, a szépség és a hagyományok ápolása. Ennek kiváló tükröződése Gáll Tímea Kölcsönkért kovász kiadványa. A receptek mellé történet, és a sorok között rengeteg szeretet jár, amikor néhány idős néni és bácsi betekintést enged a könyv lapjain keresztül az utókornak egy-egy hagyományos étel elkészítésébe.

arnika0128-nehaljmeg

Egy másik megközelítése dr. Michael Greger Hogy ne halj meg jeligére felfűzött kiadványa. Amellett, hogy megmutatja, mit egyél, hogy legyőzd a leggyakoribb halálokokat, tanácsokkal is ellát, illetve azoknak az élelmiszereknek és tevékenységeknek a listájával is, amelyeket nem árt beépítened a napirendedbe. A gyakorlati, kivitelezhető tanácsokkal és a táplálkozástudomány meglepő, „húsba vágó” adataival pontosan ez az az orvosi javaslat, amelyre egy hosszú, egészségesebb élethez szükséged lehet.

arnika0128-aholafolyamirakok

És, amikor azt hinnéd végre egy könnyed, szórakoztató olvasmánnyal kapcsolódsz ki, kiderül, hogy éppen összes érzékszerveddel dolgozol. Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek könyve észrevétlenül ragad magával. Miközben veszteségről, magányról, kétségbeesésről, kitaszítottságról, túlélésről beszél, megmutatja a szerelmet, a tanulást, és közel enged a lápvidékhez. Olyan közel és olyan mélyen, hogy szinte beleragadsz.

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia