arnika-puskas-franzen
Ajánló amerika, regény, jellemrajz, kortárs
Hogy Amerika olyan? Na, pont nem olyan!

Hamburger, sör, kóla, chips, a szabadság fehérfejű rétisasa és elhízott bunkók - ha te is így látod Amerikát, akkor itt az ideje picit jobban megismerni. Ezen a héten Puskás István két könyvről is mesél, mindkettőt Jonathan Franzen amerikai szerző tollából.

Több szempont is van, amiről érdemes beszélni: először is, nálunk szinte ismeretlen a szerző, ugyanakkor viszont eléggé befutott, a magyar könyvvásárnak is ő volt a díszvendége legutóbb. Több vaskos kötete is megjelent, tudtommal hármat fordítottak le magyarra, ebből kettőről beszélnék. Egyik az Erős rezgés, a másik pedig a Javítások - ha jól vettem észre, nagyjából szó szerint fordítják az angol címeket.

Azért is szeretnék pont róla beszélni, mert egy kicsit oszlatni lehet az Amerika-sztereotípiát: nem vagyok se Amerika-imádó, se Amerika-gyűlölő, de pont az ilyen könyvek vetik fel az emberben azt, hogy ez egy elvont világ, amit vagy utálni, vagy szeretni kell. Szintén szempont volt a könyvek kiválasztásakor, hogy nagyon jó bennük a jellemábrázolás: kissé szenvtelen, de mégis embereközeli módon mutatja be a szereplőket. Mindkét könyvben érdekes, hogy a cselekmény jó, de csak másodlagos, inkább az emberi kapcsolatok a könyvek erős oldalai, remélem a harmadikra is igaz lesz.

Az Erős rezgésben eléggé csavaros a történet: két, látszólag egymástól teljesen független történés kapcsolódik össze, ez adja a keretet. Az egyik, hogy egy családban valaki egy hatalmas vagyont örököl, a másik fonal, hogy egy geofizikus a hetvenes évek elejétől elrejtett, mesterséges környezetszennyezés felderítésén dolgozik - persze nem ezzel a céllal kezdte kutatását, de rátalált erre. Bizonyos, földrengésszerű mozgásokat fedez fel, főleg olyan helyeken, mint Boston, ahol az író több évet is élt, és az ilyen mozgások egyáltalán nem jellemzőek.

Ott egy nagy vegyipari konszern volt, a tulajdonosát meggyőzte egy fiatal kutató, főleg érzelmi alapon, hogy ott olaj van a föld alatt, ezért nagyon mélyre lefúrtak, és persze nem találtak semmit. Erre azt mondták, hogy ha már óriási pénzekért ennyit fúrtak, akkor ide el lehetne temetni rengeteg szennyező anyagot, a föld mélyére, és ezt csinálták több mint húsz éven át. Még nem tettem meg, de biztos utána fogok nézni, hogy ennek mennyi valóságalapja van. Ennek a két cselekménynek látszólag semmi köze egymáshoz, de nagyon érdekesen kapcsolódnak össze, és ez adja a hátteret, ami a szereplők életéből bizonyos epizódokat bemutat.

A Javítások címén sokat gondolkodtam, hogy mit is akar jelenteni, de több árnyalat is kiderül a könyvből. Ezért is tudom ajánlani a könyvet: egy háromgyerekes családról és az idős szülőkről van szó, és arra jövünk rá, hogy az emberi kapcsolatok nagyon hasnolítanak az itteniekre, nincs semmi elvont dolog. A központi dolgo a megélheté és a pénz: vagy azért, mert túl sok van, vagy azért mert túl kevés. Szó van arról, hogy élik meg mindezt, mik az érzelmeik, mik az elfojtások - amiből azért elég sok van -, mi a középszer, mi a kiemelkedés.

A vezérfonal, hogy egy idős házaspárból az anya megpróbálja egy utolsó karácsonyra összehozni a család minden tagját, akik szanaszét élik a saját életüket, és mindenki leplezi a saját baját. A családapa egy minta családapát játszik, de közben a hűtöszekrény mögött titokban iszik, hogy ne lássa senki. Aztán a fia hobbiból bekamerázza a konyhát, és minden lépését látják. A középső fiú egy, a Wall Street Journalhoz hasonló nevű újságnál dolgozi, de nem ott, csak az anyja úgy hallja, és azt ettől kezdve, hogy milyen jó helyen van a fia, de kiderül, hogy igazából nem dolgozik sehol, a lánygyerektől kölcsönkért pénzen él.

A lány egy mindig egyedül élő valaki, a szülők szeretnék, ha már férjhez menne, de ő mindig nála jóval idősebb, nős pasikkal kezd ki, igazi apafigurákkal. Az ő élete se tökéletes, de persze az anyjának nem ezt mondja, és a szülők azt hiszik, hogy idillikusan él. Az öreg apa már eléggé széteső-félben van, elmebajjal és Parkinson-szerű betegséggel is küzd, és az anya ezen dolgozik, hogy ezeket a látszólag jól élő gyerekeket egy utolsó karácsonyra összehozza. Még nem tudom, hogy sikerül-e, mert nem értem még a könyv végére, de alapvetően a történet megint csak egy keret, amiben az író bemutatja a gyerekek életét.

Amit általában jellemzőnek tartanak még az amerikaiakra, az egyfajta Európa-fóbia, az itt nincs jelen, nagyon pozitívan nyilatkoznak Európáról, a gasztronómus lány majdnem minden élményét Európában szerzi. De a lényeg továbbra is a kapcsolatokon, az érzelmi viharokon, a családtagok közti kisebb háborúkon van - ha valaki olyan cselekményt keres, ami nagyon leköti és nagyon szórakoztató, akkor ezek nem azok a könyvek. A kötetek elég vaskosak, és nem tudom manapság mennyire olvasnak az emberek 500-600 oldalas könyveket, de én elég gyorsan olvasok, és amit szeretek, azt végig is olvasom, sikerül ezeket is egy hét, tíz nap alatt kiolvasni.

Jonathan Franzennek amúgy érdekes véleménye van a világ dolgairól, de ugyanakkor nem szájbarágós: a stílus nagyon jó, az egész környezetszennyezésről, meg úgy általában a világ merre tart-ról úgy mondja el a véleményét, mintha egy leírás lenne. A két regény között egyébként tíz év telt el, az egyik a kilencvenes évek elején született, a másik a kétezres évek elején, de nagyon modernül hat mindkettő: ugyanúgy a kütyüket használják, még jóval hamarabb mint mi, és egészen friss a nyelvezete és a stílusa is, így nagyon olvasható is. Nincsenek benne unalmas és száraz leíró részek, amiket át akarsz ugrani.

Aki szeret olvasni, egy egyhetes vakációra nyugodtan magával viheti valamelyiket, szerintem nem fog csalódni.

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
A döntés
Edith Eva Eger
59,00 RON
Mennyiség:
2
Világgá ment
Vujity Tvrtko
75,00 RON
Mennyiség:
3
Belső szabadság
Vekerdy Tamás
52,00 RON
Mennyiség:
4
A Viszkis
Julian Rubinstein
5
Éva három lánya
Elif Shafak
57,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
100 magyar népmese
Müller Péter
59,00 RON
Mennyiség:
2
Ég veled - Iskolák versenye első...
Leiner Laura
52,00 RON
Mennyiség:
3
Az ezüst hegedű
Fésűs Éva
48,00 RON
Mennyiség:
4
Percy Jackson görög hősei
Rick Riordan
55,00 RON
Mennyiség:
5
Agymenők kvízkártyák - Állatok
HVG Könyvek kiadó
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

amerika-olyan

Hogy Amerika olyan?

Hamburger, sör, kóla, chips? Na, pont nem olyan!  »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia