Odú

44,00lei

A regény cselekménye Amerikában, a modern Bábelben játszódik; mindenféle nemzetiségű száműzöttek keresik itt az identitásukat, és harcolnak az idővel, amely sehogy sem akar múlttá válni, még kevésbé jövővé.

Rendelésre Ha sikerült beszereznünk értesítjük

Egyszer csak 2001. szeptember 11-ét írunk. Egyik hősünk a World Trade Center felé tart, és egyáltalán nem biztos, hogy ott tűnik el.
Két felderítetlen merénylet között jelölhető ki a regény bonyolult útvonala, amelyet főszereplője új hazájában, az odúként szolgáló könyvtárában bejár.
1991. május 21-én Ioan Petru Culianu román származású vallástörténészt, írót, a Chicagói Egyetem negyvenegy éves tanárát, Mircea Eliade volt tanítványát és közeli munkatársát az egyetemi menza vécéjében brutálisan meggyilkolták. Óriási sajtóbotrányt váltott ki a gyilkosság híre, a merényletet sokan a román titkosszolgálat amerikai befolyásának tulajdonították, a nyugtalanságot csak fokozta, hogy a nyomozás eredménytelenül zárult.
Cosmin Dima és Mihnea Palade, a regény két szereplője személyében az olvasók számos életrajzi jegy alapján könnyen a világhírű Mircea Eliadéra és Petru Culianura ismerhetnek.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás, a World Trade Center ikertornyok összeomlásának szemtanújaként Norman Manea elvégzi az emigrációba kényszerült, bujdosó kelet-európai értelmiségi számvetését.
”Norman Manea könyveinek különös varázsa a tisztánlátásban rejlik, ahogyan szinte vallomásszerű erővel feltárja, miként vált az állandó menekülés, a kivetettség, a hazátlanság korunk emberének természetes létformájává.”
(Kertész Imre, Budapest, 2013. november 6.)

ISBN

9789630978705

Kiadás éve

2014

Kiadó

Kossuth Kiadó

Kötés

kemény kötés

Oldalszám

380

Szerző

Norman Manea

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Odú” értékelése elsőként