Utazás Erdélyben 1864 nyarán

39,00lei

Arthur J. Patterson az egyetemi tanulmányai befejezése után nem sokkal, 1862-ben utazik első alkalommal Magyarországra, ami egészen fiatal kora óta érdekelte: saját bevallása szerint gyerekként izgatottan olvasta az 184849-es forradalomról és szabadságharcról szóló cikkeket, beszámolókat.

Rendelésre Ha sikerült beszereznünk értesítjük

de nem a már sokszor megírt történelmi emlékeket, látnivalókat, hanem a politikát és a társadalmat kívánja kutatni, mégpedig abban a formában, ahogy korábban még kevesen láttatták.
Könyvünk az erdélyi útjáról szóló leírást tartalmazza.
A hegyvidékes, kisméretű Erdély sajátos földrajzi helyzetéből eredően jelentős stratégiai fontossággal bír. A magyar állam jövőbeni politikai pozíciója nagyban fog függeni attól, képes lesz-e megtartani eme természetes fellegvárat. Ha Erdély egyszer egy idegen állam kezébe kerül, legyen az Oroszország vagy Románia, a magyar alföld, a magyar faj legfőbb élőhelye nagy veszélybe kerül. Emellett a keleti határvidék székelyeinek tömbje is elszakadhat testvéreitől, holott ők az egész magyarság legszorgosabb, legtakarékosabb és legdemokratikusabb eleme.
A székelyek magyarságért tett és minden bizonnyal a jövőben is teendő szolgálatait lehetetlen túlbecsülni. Amíg a románok Erdély nyugati, azaz Magyarországgal határos vidékein dominánssá váltak, a székelyeknek köszönhetően a keleti részek a moldvai határ mentén magyarok maradtak. Ha Erdély egy fellegvár volna, a székelyek lennének benne a magyar helyőrség. Földrajzi helyzetük, összetartásuk, szorgosságuk, takarékosságuk, bátorságuk és szenvedélyes nacionalizmusuk mindig útját fogja állni annak, hogy Erdély beolvadjon abba a Nagy Romániába, amiről a bukaresti kávéházi politikusok ábrándoznak.

ISBN

9786155601309

Kiadás éve

2017

Kiadó

Attraktor Könyvkiadó

Kötés

puha kötés

Oldalszám

131

Szerző

Arthur J. Patterson

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Utazás Erdélyben 1864 nyarán” értékelése elsőként