A nő, akinek a halál volt a keresztanyja

bejegyzése| július 1, 2022| Nincs hozzászólás

Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy újabb esélyt kapott a haláltól ajándékba. De Frida Kahlo igen. Kardos Emőke könyvajánlója.

Bár bevallása szerint fekete báránynak számít a családban olvasás terén – édesanyja és húga bármikor lekörözi – mégis szívesen merül el izgalmas történetekben. Az egyetem alatt kifejezetten szakkönyveket olvasott, utólag sajnálja is, hogy ennyire rágörcsölt. Szeret elveszni a könyvesboltokban, lapozgatni, keresgélni.

„Mostanság azokat a könyveket helyezem előtérbe, aminek van valóságalapja” – meséli. Szereti az életrajzokat, a történelmi korszakokat részleteiben megjelenítő szövegeket s bár a tájleírásokat régebben sosem szerette most vonzzák a részletgazdag belső terek, ruhák, díszletek leírásai, ezért is szerette különösen a Poirot történeteket.

„Nagyon szeretem a rejtélyeket is, és ezek egy olyan korszakban játszódnak, ami nagyon érdekelt engem a formatervezés miatt. Nagyon érdekelt, amikor bútorokról, anyagokról, ruhákról írtak.”

Most épp egy Brâncuși életrajzot tart a könyvespolcán, ez lesz a következő. „Ő például egy olyan személy, akire igazán büszkék lehetünk. Őt szeretném jobban megismerni, nemcsak a munkásságát, hanem megnézni azt, hogy mi is történt a világban amikor ő alkotott, hogy mik hatottak rá, a személyes környezete, a család, szóval az egészet, hogy megértsem még jobban az alkotásait.”

Emőkének nagyon fontos a konyha. Imád főzni, szereti a fűszereket. És receptes könyvei mellett is rengeteget guglizik, míg végül abból főz, amit otthon talál. Az általa ajánlott könyv minden fejezetéhez tartozik egy recept ezek a Frida és a hozzá közel álló személyek receptjei hozzávalók, majd elkészítés és személyes történetek tarkítják.

Tanulmányai alatt is folyamatosan szembe jött mind a Frida, mind a Diego Riviera alakja, de nem csak ezek miatt szerette.

Ha érdekel a történet folytatása a kisfilmben találod.

Szöveg: Dávid Anna Júlia

Videó: Szász Zsuzsi

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Szólj hozzá

Most a blogban

Ajánlók, pletykák, események