Egy nő, aki az egész családját megfertőzte

bejegyzése| február 16, 2023| Nincs hozzászólás

Flóra kilenc éves, második osztályos és már négy éve fertőzött, amiről az édesanyja tehet.

Flóra édesanyja babakora óta felolvas neki – kezdetben saját szórakoztatására szánt, felnőtteknek szóló regényeket, majd innen haladtak a gyerekkönyvek világa felé. S a közös olvasás ma már többféleképpen is jelen van az életükben: időnként a kanapéra húzódva, ki-ki a saját könyvével, máskor a jól megszokott esti mesék formájában, lefekvéskor.

Mostanra az egész család elég nagy olvasó, Flóra édesanyja, Klaudia fertőzte meg őket: saját szüleit, testvérét és gyermekeit is.

A videóban Flóra arról is mesél, amit a felnőttek már pironkodva vallanak be, de a gyerekek büszkén vállalják, hogy igenis mindenkinek számít a borító. S náluk az sem baj, ha egy könyv a család több tagjának is megvan, mert ha szép a borító, akkor annak helye van a könyvespolcokon.

Flórának az is különösen fontos, hogy belül is szép legyen. S bár jó ha vannak benne illusztrációk, „azért ne legyen túltolva”. Abban is nagy a családi összhang, hogy legszívesebben a regények világában merülnek el.

Az édesanyja szerint Flóra tanító nénijének remek ötlete volt az olvasás megszerettetésére és ez a módszer nem mellékesen arra is kiváló, hogy már ennyi idősen minél több könyvet ismerhessenek meg a gyerekek. A rendszer egyszerű: mindenkinek el kell olvasnia egy általa választott könyvet, amit bemutat a többieknek. Erről készül egy jegyzet, így vissza is lehet követni, és könnyedén tudnak olvasmány ötleteket meríteni.

Flóra kedvenc könyvsorozata Rose Lagercrantz tollából két barátnő történetét meséli el. Hasonló élményei vannak barátnőjével, Ajnácskával, akivel nagy élmény a pizsiparti, a közös játék.

Az olvasás megnyugtatja, miközben kalandokban vehet részt, sőt a szereplőket is megismeri. Ettől nagyon lelkes, s az is kiderült, hogyha Flóra szerepelhetne egy könyvben, valamilyen nyomozós történetben szeretne részt venni, ahol ő maga deríti fel a nyomokat.

Ha kíváncsi lettél, kilencévesen mi izgalmasat lehet találni egy könyv lapjain, akkor kattanj a videóra.

Szöveg: Dávid Anna Júlia

Videó: Szász Zsuzsi

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Szólj hozzá