Ezekkel a könyvekkel indítottátok az évet

bejegyzése| január 31, 2023| Nincs hozzászólás

Még el sem indult rendesen az új év, és máris kíváncsiskodtunk, vajon milyen történetekben merültetek el.

Biztosak voltunk benne, hogy a karácsonyi hajrá után rengetegen olvastok. Ezért is kérdeztük meg a facebookon, hogy pontosan mit is.

És itt köszönjük meg, hogy rengetegen reagáltatok Facebookos körkérdésünkre. Örülünk hogy sokan olvastok. És annak is, hogy szerintetek is fontos beszélni róla.

A válaszokból kiderült, hogy az eladási statisztikákat is vezető, Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnek, Valérie PerrinMásodvirágzás, illetve a Dr. Máté GáborNormális vagy sokatokat megfogott.

Nagyon szerettétek még Karády AnnaA füredi gyermek trilógiáját, Nino HaratisviliA nyolcadik életét, Havas JuliNincs Hold, ha nem nézed című könyvét, illetve Viola ArdoneOliva Denaro-ja is sokatok karácsonyfája alá bekerült.

Lássuk a történeteket!

Az emberi sors drámájáról, a traumák feldolgozásáról, sorsfordító szembenézésekről szólnak mind. Viola Ardone Oliva Denaro című, igaz történeten alapuló könyve a dél-olasz nők helyzetére világít rá, ahol egészen a közelmúltig törvény írta elő, hogy az erőszaktevők úgy kerülhetik el a börtönbüntetést, hogy házasságra lépnek áldozatukkal. A törvény ellen küzdőkről, a dél-olasz kultúráról, a család támogatásáról és még számos ma is aktuális témáról referál.

A nyolcadik élet (Brilkának) Nino Haratisvili grúz szerző lenyűgöző, líraian megírt, felkavaró és megindító családregénye, amiről azt írják a kritikusok, hogy egy sűrű szövésű, történelmi léptékű nagyregény. Ez a könyv a teljes 20. századot felöleli, hat generáció történetén keresztül, annak minden szépségével és fájdalmával.

Sokan korunk Háború és békéjének tartják, s bár terjedelmes szövegről van szó, olvasóink állítják:

letehetetlen.

A Nincs Hold, ha nem nézed kérdésfelvetéseit Péterfy Gergely, író így foglalja össze tűpontosan: „Hogyan lesz egy antiszociális, zűrös kamaszlányból nővér, majd orvos? Hogyan éli meg az alacsony önbecsülésű főszereplő a hosszú évekig tartó szerető-státuszt egy idősebb férfi oldalán? Havas Juli hiánypótló és provokatív könyvet írt ezekről a nehéz kérdésekről.

A mellbevágóan leleplező, ravaszul intellektuális és sokrétű regény egyszerre társadalmi kórkép, remek stílusban megírt szerelmi történet és betekintés az orvosi kulisszák mögé a COVID idején.”

Az Outlander magyar változatát is rengetegen lapozgattátok. Karády Anna A füredi lány trilógiája szerelemről, időutazásról, a hagyományok és keretrendszerek ütközéséről és persze a történelemről szól, valamint kicsit arról is, hogy milyen magyarnak lenni akkor és most. Bár a hozzászólások szerint a végére kissé kifulladt, mégis érdemes volt végig menni rajta.

A Normális vagy

a listában szereplő történetektől merőben eltérő könyv: bár precízen rávilágít társadalmunk traumáira és mutat irányvonalat azok lehetséges feldolgozására, nem regény, és ajánlatos kisebb léptékben olvasni, hosszan emésztgetni. Máthé Gábor és fia, Dániel ebben a könyvben olyan kérdéseket bont ki, minthogy mi tesz minket igazából beteggé, felfedi az egyén és a közösség hanyatló állapota közötti összefüggéseket, és együttérzéssel vezeti olvasóit az egészség és gyógyulás labirintusában.

Bár úgy tűnt, hogy a decemberi vásárlási statisztika éllovasa Valérie Perrin Másodvirágzása lesz, végül a statisztika rácáfolt, ami nem azt jelenti, hogy nem érdemes a figyelmünkre.

A történet főszereplője, Violette ​egy francia kisváros temetőgondnoka, aki már egy ideje egyedül él. A temető élő és föld alatt lévő lakóinak történetével párhuzamosan bomlik ki élettörténete. Megismerjük sanyarú gyermekkorát, különös házasságát, gyermeke cseperedését és férje eltűnésének körülményeit. Mindezek hátterében egy hatalmas tragédia is húzódik, ráadásul az ügy megoldatlansága sokáig nyomasztó teherként nehezedik az érintettekre.

Közben megjelenik a temetőben egy férfi az édesanyja hamvaival, az asszony naplójából pedig egy mindent elsöprő,

titkos szerelem bontakozik ki.

Visszajelzéseitekből világosan látszik, hogy a történet nyomasztónak ígérkező helyszíne és a rengeteg fájdalom ellenére nem húz le a könyv, sőt azt üzeni, hogy a nehéz időket szép idők követik, a boldogtalanság mulandó, nem szabad túl sokat rágódni a múlton.

A decemberi hónap sztárja is Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye, pedig úgy hittük a hosszú siker és a film megjelenése után trónfosztott lesz.

Valójában kár is lenne a történetet néhány sorban ecsetelni, hiszen, ha azon kevesek közé tartozol, akik még nem olvasták el, mindenképp lapozz bele. És oszd meg véleményed velünk is Facebook kommentben.

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Szólj hozzá

Most a blogban

Ajánlók, pletykák, események